Oil or acrylic? • Olie eller akryl?

Oil or acrylic? • Olie eller akryl?

As many artist before me, I am still trying to find my "medium", and maybe no such thing really exist? This is the first year I have been working in oil, and my second year painting, and I must say oil painting is my favorite paint so far. I love the buttery consistency, the way you can keep manipulating it even after several days, but most of all, the colours does not fade once dried. I am well aware that some acrylic paint keep their vibrant colours once dry, but I have yet to find any that suits me. The oil painting I am using is the water mixable oil paint by Windsor and Newton as I am not a fan of using solvents in any way, and it works perfectly fine for me. Oil painting gives me a chance to really play with texture, thin and thick etc. and I love working while the paint is really "wet" as it forces me to think twice before I do any work, a habit I struggled with during my first year. For my project at my painting course I am studying birds. I have done tons of sketches and paintings, and some of them can be seen down below.

 

_______________

Ligesom så mange andre kunstnere før mig, prøver jeg stadig at finde min "maling". I år er det første år jeg har arbejdet med oliemaling, og kun mit andet år hvor jeg har malet overhovedet, og jeg må sige at der bare er et eller andet ved oliemaling. Jeg elsker den silke bløde konsistens og hvordan man kan blive ved og ved med at arbejde med det i flere dage uden det pludseligt er tørt. Det jeg bedst kan lide ved dem er deres farveægthed. Jeg har prøvet meget forskelligt akrylmaling i håbet om at de ikke ville blive matte når de først er tørre, men jeg har endnu ikke fundet noget. Den oliemaling jeg bruger kan blandes med vand og det er jeg utrolig glad for da jeg ikke er den store fan af terpentin. Oliemalingen giver mig chancen for at lege med de forskellige texturer, tynd og tyk osv. og jeg absolut elsker at arbejde med den imens malingen stadig er våd. Ved at arbejde på den måde tvinger det mig til at tænke to gange inden jeg hovedløst begynder at male, en vane som jeg havde svært ved at slippe i det første år. Som en del af mit projekt på uni studerer jeg fugle. Jeg har lavet et have af skitser, men også oliemalerier som kan ses herunder. 

Back to blog

Leave a comment